Saffransbullar med grymt god fyllning
Klicka på bilden för större bild
Saffransdeg:
1 g saffran (2 paket) - Jag tar alltid 2 paket för att få mer smak på bullarna
50 g jäst
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 g saffran (2 paket) - Jag tar alltid 2 paket för att få mer smak på bullarna
50 g jäst
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
200 g riven mandelmassa (desto bättre kvalite desto godare bullar)
200 g rumsvarmt smör
14-16 dl vetemjöl
1 krm salt
1. Morta saffranet med lite strösocker.
2. Blanda jäst, mjölk (kall*), strösocker, smör (ej smält*), mandelmassan och saffransblandningen i en bunke eller bakmaskin. Ha i mjölet (i omgångar) och arbeta ihop degen, i ca 10 minuter. Degen ska vara elastisk och smidig.
3. Låt degen jästa i ca 45-60 minuter.
*Bullarna blir mycket saftigare om man inte värmer mjölken och smöret!
Medan degen jäser kan du göra fyllningen till bullarna.
200 g rumsvarmt smör
200 g rumsvarmt smör
1 dl rörsocker
3 tsk vaniljsocker
Blanda ihop allt till en smet.
Sättt ugnen på 250 grader.
1. När degen har jäst klart kavlar du ut degen som du gör med kanelbullar och smörar på fyllningen. Rulla sedan ihop den utkavlade degen som du gör med kanelbullar.
2. Lägg på en plåt och låt jäsa en stund.
3. Pensla med ägg och strö på pärlsocker på toppen.
2. Lägg på en plåt och låt jäsa en stund.
3. Pensla med ägg och strö på pärlsocker på toppen.
4. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
5. Ta ut och låt svalna på ett galler.
Saffransbullar blir torra väldigt snabbt så ett tips om du inte ska äta dom samma dag eller nästkommande, frys in dom och ta fram när dom ska ätas.
Lycka till!
Klicka på bilden för större bild
Mums, vad gott! :)