Saffranssemlor

Nu blir det några saffransrecept på rad här men det är ju så gott med saffran :)

Jag gjorde dessa på jobbet och dom fick topp betyg...

200 g margarin
5 dl mjölk
2 paket saffran + lite socker
1 paket jäst
1 kr salt
1-1 1/2 dl socker
250 g kesella
16-17 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Smält margarinet och häll i mjölken, låt den bli 37 grader. Stöt saffranet med lite socker i en mortel och tillsätt det i den smälta margarinet/mjölken.
Smula ner jästen och häll i salt och socker och häll på lite vätska (margarin/mjölk), rör om. Ha i kesellan, den rivna mandelmassan och russin, häll på ytterligare lite vätska så att mandelmassan och kesellan löses upp.
Häll i resterande vätska. Rör sedan ner lite vetemjöl i taget. Arbeta degen kraftigt och låt sedan jäsa övertäckt i en bunke i 1-1/2 timme.

Värm ugnen till 260 grader.
Rulla runda bollar av degen och grädda sedan ganska högt upp i ugnen i ca 6-8 minuter.
 
Låt bullarna svalna under en handduk.

Under tiden som bullarna svalnar vispar du ihop grädden till semlorna.
Skär bort locket och gröp ur nedre delen av bullen och blanda med lite mandelmassa och grädde. Mosa ihop till en härlig smörja och lägg sedan i bullen, på med grädde och locket. Toppa med lite florsocker på!
 
 

Kommentera här: