Mjuka kakor (bröd)

Jag hittade det här receptet i en av mina julböcker, jag provade på att göra den för första gången förra veckan. För att vara första gången jag gör det blev jag riktigt nöjd!
8 mjuka kakor
25 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl mörk eller ljus brödsirap
1/2 tsk salt
1 krm finstött anis
1 krm finstött fänkål
8 dl rågsikt
ca 4 dl vetemjöl + 1 dl till utbakning
- Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en bunke. Häll vätskan över. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt sirap, salt, anis, fänkål, rågsikt och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg som ska vara ganska lös. Strö över mjöl och jäs under duk i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på högsta värme (275-300 grader). Sätt in en påt längst ner i ugnen och sätt gallret på andra falsen uppifrån.
- Ta upp degen på mjölat bord. Arbeta samman och dela den i 8 bitar. Platta till bitarna med mjölade händer och kavla ut dem med lätt hand till rundlar, 16-18 cm, på mjölat bord. Vänd kakorna och mjöla så att degen inte fastnar. Kavla sedan med kruskavel så att kakorna blir ca 20 cm i diameter. De ska inte vara alltför tunna. Lägg dem på dukar eller lakansväv och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Ta ut plåten och lägg upp en kaka på plåten. Grädda ca 2-3 minuter till den börjar bli brun på undersidan. Flytta upp den till gallret med bakspade eller två stekspadar och grädda ovansidan.
- Grädda ytterligare några minuter, men ovansidan ska inte ta färg. Samtidigt kan nästa kaka läggas på den varma plåten.
- Låt sedan svalna under duk. Grädda resten på samma sätt. Se upp så att de inte gräddar för länge, då blir de hårda.
Det går utmärkt att frysa dessa och dom är snabba att tina upp.