Egen fransk nougat

Till fransk nougat behöver du:
5 dl socker
5 dl socker
1 krm salt
1 1/2 dl vit sirap
1 1/4 dl vatten
1 dl äggvitor
75 g rostade nötkärnor om man vill
- Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull och koka under omrörning ca 60 minuter tills sockerlagen är seg och tjockflytande.
- Doppa lite smet i kallt vatten, smeten är färdigkokt när den både är seg och samtidigt går att bryta.
- Vispa äggvitorna till hårt skum. Fortsätt vispa och häll långsamt den heta lagen i tunn stråle i äggvitevispet. Fortsätt vispa i ca 15 minuter. Ju längre man vispar desto fastare bli nougaten.
- Hacka och vänd ner nötter i smeten och forma till längder på en oljad plåt.
- Låt torka något, skär ner i bitar och vira in dom i cellofanpapper (eller bakplåtspapper).
Tips:
Använd en stor skål då äggvitan "sväller" när man häller i kolan.
Om man vill kan man smaksätta nougaten med essence, man kan också färga den med lite karamellfärg.
Använd en stor skål då äggvitan "sväller" när man häller i kolan.
Om man vill kan man smaksätta nougaten med essence, man kan också färga den med lite karamellfärg.
Du har väl inte missat att du kan klicka på bilderna för att få de lite större...