Saffranskrans med mandelmassa och kardemumma

Ca 16 bitar
1/2 g saffran (1 påse)
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 nypa salt
1/2 dl strösocker
1 ägg
50 g smör
7-9 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g mandelmassa
50 g smör
1/2-1 tsk stötta kardemummakärnor
3/4 strösocker
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
- Stött saffranet i en mortel tillsammans med ca 1 tsk socker. Blanda saffranet och mjölken i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills det löses upp. Tillsätt salt, socker, ägg, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50-60 minuter.
- Dela degen i 3 delar. Kavla ut dem till rundlar i samma storlek som formen, ca 24 cm i diameter.
- Börja med fyllningen. Smält smöret lite grann så den blir lätt att arbete med, blanda i sockret och kardemumman. Rör runt ordentligt.
- Lätt en degrundel i botten på formen, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Bre på smörblandningen och riv sedan över mandelmassan. Lägg på ytterligare en rundel och gör som på tidigare lager. Lägg på den sista rundeln. Tryck ihop degkanterna nedåt i kanterna. Dela degen i ca 16 delar md en degskrapa eller en vass kniv. Tryck degen i mitten.
- Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 220 grader.
- Pensla kransen med ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda kransen längst ner i ugnen i ca 30-35 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter halva tiden.
- Låt den svalna i formen.


Blev lite deg över så passade på att göra några lussekatter
