Friterade vildsvin

Nu har jag provat på att göra Ernst friterade vildsvin som finns i hans bok "Jul med Ernst".
Jag har dragit lite på att göra dom för att det verkade så komplicerat men det var mycket lättare än jag trodde.
 
Till 20-30 st vildsvin behöver du:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 14 l vetemjöl
 
1 l vegetabilisk olja
 
Till garnering:
2 dl strösocker
2 msk kanel (jag tyckte det att det blev lite mycket kanel)
 
  1. Smält smör i en kastrull, i med mjölken och värm till det blir fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med socker och salt. Häll på degvätskan.
  3. Tillsätt mjölet, men spara lite till utbakningen. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  4. Kavla ut degen på mjölat bord tills den blir ca 1 cm tjock. (Ett tips från mig; Blir de för tjocka blir de runda när de ska friteras och blir svåra att friterade på båda sidorna då den åker runt till en sida hela tiden så var noga med hur tjock degen är). Ta ut grisarna med pepparkaksmått. Klipp jack i benen och öronen.
  5. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Testa med en bit deg om oljan är tillräckligt varm.
  6. När degbiten blir gyllenbrun är det bara att börja fritera ett par grisar i taget. Ha ett lock i beredskap om oljan skulle bli för varm.
  7. Låt grisarna rinna av på hushållspapper.
  8. Blanda socker och kanel i en skål. Rulla grisarna i blandningen.
Blev lite besviken på att det inte stod i boken hur varm oljan skulle vara och hur länge man skulle fritera dom så jag letade upp det på nätet;
Oljan ska vara ca 180 grader när du kan börja fritera grisarna. De ska friteras ca 1 minut på varje sida.
 
 

Kommentera här: