Vörtbröd

2 limpor
 
50 g smör
1 flaska porter (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50 g jäst
1 dl mörk sirap
1/2 msk pomeransskal
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 1/3 liter rågsikt
7 dl vetemjöl
Ev. russin
  1. Smält matfetter i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och låt vätskan bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, kryddor, v. russin, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidigt till den släpper degbunkens kanter.
  4. Låt jäsa övertäckt med handduk i 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader
  6. Ta upp degen och arbeta degen smidigt. Della degen mitt itu (så det blir 2 limpor) och forma varje del till en avlång bulle. Lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare med 30 minuter under handduk.
  7. Grädda brödet i 30-40 minuter. Låt sedan svalna på galler.

Kommentera här: