Vörtbröd

2 limpor
50 g smör
1 flaska porter (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50 g jäst
1 dl mörk sirap
1/2 msk pomeransskal
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 1/3 liter rågsikt
7 dl vetemjöl
Ev. russin
- Smält matfetter i en kastrull. Tillsätt porter och julmust och låt vätskan bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, sirap, kryddor, v. russin, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen smidigt till den släpper degbunkens kanter.
- Låt jäsa övertäckt med handduk i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader
- Ta upp degen och arbeta degen smidigt. Della degen mitt itu (så det blir 2 limpor) och forma varje del till en avlång bulle. Lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare med 30 minuter under handduk.
- Grädda brödet i 30-40 minuter. Låt sedan svalna på galler.