Vaniljfudge

675 g socker
100 g smör
2 msk sirap
100 g smör
2 msk sirap
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl sötad kondenserad mjölk
2 vaniljstänger
1 dl sötad kondenserad mjölk
2 vaniljstänger
50 g vit choklad
- Lägg alla ingredienser förutom den vita chokladen i en kastrull och koka upp på låg värme tills sockret har löst sig, ca 10-15 minuter. Vrid sedan upp värmen något och koka tills den har fått en fin gyllene karamell färg, 120 grader. Rör om då och då.
- Ta kastrullen från värmen och häll karamellen i en skål och vispa på låg hastighet i ca 2 minuter. Tillsätt sedan den vita chokladen (som är fin hackad). Fortsätt att blanda till smeten tjocknar något.
- Häll blandningen i en bakform, tryck ut fudgen i hörnen och till en jämn yta.
- Låt svalna något och täck sedan med plastfolie och ställ i kylskåpet i ett par timmar innan du skär den i rutor.
Fudgen kan förvaras i en lufttät burk i kylskåpet i flera veckor.
