American Apple Cheesecake!
Jag hittade ett recept som jag bara måste dela med mig av på en otroligt god äppel cheescake! med smak av äpple, kanel och vanilj! Perfekt att bjuda på till julfikat :)
Pajbotten
110 g rumsvarmt margarin/smör
1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen jämt på botten av en springform, 22 cm i diameter. Platta ytan lite lätt med baksidan av en matsked. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter. Låt botten sedan svalna helt.
Smultopping
60 g rumsvarmt margarin/smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1 tsk malen kardemumma
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg.
Cheesecakefyllningen
1 msk strösocker
1 1/2 tsk malen kanel
1 nypa riven muskotnöt
2 stora svenska äpplen
600 g färskost
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1/2 dl vispgrädde
3 ägg
Kolasås
1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda1 matsked socker, kanel och muskot i en bunke. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äppelbitarna i en bunke och blanda ordentligt.
Vispa färskosten, 2 dl socker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden. Vänds ner 1 ägg i taget med en slickepott.
Smöra formens kan lätt med smör och häll i fyllningen. Strö över äppelbitarna och fördela smultoppingen ovanpå.
Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter eller till toppingen har fått lite färg. Stäng av ugnen, öppna luckan lite lätt och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter.
Ta sedan ut den och låt den svalna helt. Låt sedan cheesecaken stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.
Dra en tunn kniv runt formens kant innan du lossar den. Skölj kniven med varmt vatten några gånger under tiden. Servera tillsammans med den karamelliserade mjölken som är något så smidigt som färdig kolasås på burk.
Klicka på bilderna för att få dom större