Julknäckebröd

Här kommer ett gott recept på ett julknäckebröd som jag tycker ni ska prova på att göra närmare jul ;) Receptet är till ca 20 skivor.

25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1 tsk salt
0,5 msk stött anis
0,5 msk malen kummin
1 liter rågmjöl
2 dl vetemjöl
 
1, Smula ner jästen i en bunke, häll på vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, kryddor, vetemjöl och det mesta av rågmjölet.
 
2, Arbeta samman till en deg i bunken, tillsätt ev. mer mjöl men degen ska vara lös och lätt. Strö på lite mjöl och täck med en kökshandduk och låt jäsa i 1 1/2 timme.
 
3, Värm ugnen till 250 grader
 
4, Arbeta samman degen i bunken och lägg upp på ett mjölat (med rågmjöl) bord. Dela degen i 20 delar, forma till bollar och kavla ut med rikligt med rågmjöl till tunna runda (eller andra former) knäckebröd.
 
5, Lägg över på plåtar med bakplåtspapper, två brödbitar på varje plåt. Gör ett hål i mitten (om du har runt bröd) av varje bröd, låt jäsa ytterligare i 10 minuter.
 
6, Grädda i ugnen i 4-5 minuter, låt svalna på galler.
 
Förvara brödet torrt och mörkt.

Kommentera här: